неділя, 24 грудня 2017 р.

Смакує до кави - 2


Ну от і новий "кавовий тандем"! Для його написання я прогортала увесь-всенький блоґ у пошуках свого "найуживанішого" рецепту (була певна, що він тут мусить бути!) - і не знайшла. То такий рецепт тіста із давніх студентських часів, що дає великий простір для уяви і творчости - з нього і кексики можна спекти, і коржі на торт, - але найчастіше я печу з нього "перевертанець". Для цього десь кілограм ягід чи підготовлених фруктів треба рівномірно розподілити по дну бритванки, посипати панірувальними сухариками, залити тістом і спекти при 180 градусів до золотистого кольору і сухого сірничка. Тісто приготувати так: збити міксером чотири яйця з дрібкою соли і пів або цілою склянкою цукру (залежно від кислості фруктів та вподобань), долити пів склянки олії і далі збивати, замінити "збивалки" на "тістомішалки" і поступово всипати суміш із 250г борошна, двох столових ложок крохмалю і 1,5 - 2 чайних ложок розпушувача - має вийти десь як густа сметана, якщо ллється нерівномірно, я деколи розрівнюю силіконовою лопаткою, збивати можна і в кухонному комбайні, але мені його ліньки мити :)
Власне кажучи, цього разу перевертанець у мене вийшов пікантний і мультифруктовий - з айвою, яблуками, курагою, фініками та родзинками, і він дуже пасував до цієї книжки, про яку я хотіла писати значно більше, ніж про рецепт (тому й шукала серед попередніх записів!). Так вийшло, що цю книжку я прочитала двічі - один раз собі, а другий - дітям, з певними правками (на сайті видавництва зазначена вікова категорія 16+), а те, як вона до мене потрапила - теж цікава історія - Надибала я якось влітку чи то вже восени новеньку кав'ярню-магазинчик не зовсім в центрі (заклади в центрі давно вже втратили для мене свій шарм - навіть заходити не хочеться) - ось цей. Купила там собі бандану, братові краватку, а чоловікові футболку, випила кави, потішилась декору, і запримітила книжечку "Рутенія", а треба сказати, що мою молодшу донечку звати Рута саме тому, що колись "Рутенія" була однією з назв України, а "Рута" - це ніби "українка", якось так. Одним словом, назва мені сподобалась . Випросила я книжечку почитати! Навіть не знаю, чому саме випросила, а не купила, хотіла створити такий собі бук-кросинг, принесла кілька своїх книжечок на заміну, а цю - досі не віддала. І от минулих вихідних дочитала її вдруге - активне, насичене і не без змісту українське фентезі так і проситься стати серіалом (у фільм цього всього не впхаєш!), поетичні заклинання, благородні чугайстри, неоднозначна магія зачаровують і затягують у вир давніх вірувань. Банально буде написати, що це українська альтернатива Толкіну - і неправильно таке писати, бо для мене це книжка про вибір, про рух і про розвиток, і вона дуже гарно пасує до нового року, і дуже добре смакує до кави :) 

1 коментар:

  1. Наталю, я перевернутий пляцок печу за значно простішим рецептом, і змінювати мішалки для нього не потрібно: 3-4 яйця, неповна скл цукру (по-похорошому - 3 чубаті ложки), не повна скл борошна (по-хорошому, 4 чубаті ложки), розпушувач (десь чайна ложка без чубка), можна ще ванільного цукру трошки. Все збити, фрукти, посипані сухарями, залити цим тістом, випікати, як ти й писала.

    ВідповістиВидалити