пʼятниця, 9 березня 2018 р.

Смакує до кави - 6

Що я знаю точно - у цьому поєднанні я не помилилася! Цей рецепт, як і книжки Винничука, - завжди виправдовує позитивні очікування! Цей пляцок у моєму переписі називається "шоколадний бісквіт", і пекти щось таке просте у виконанні до книжки Винничука, твори якого рясніють кулінарними витребеньками, перекладанцями, тістечками зі шкварок тощо, мені було трохи навіть совісно, але я хотіла саме цього! Мені здається, справа в тому, що мені цей пляцок не може не смакувати - як і твори пана Юрка. "Лютеція" мала стати книжкою на вечір, але розтягнулась на три - ех, де ті часи "запійного" читання моєї юности! Але тут справа не лише в тому, що були инші справи й клопоти, ні - книжка, до всього, виявилась не така "гладенька", як я собі очікувала - часом вона перекликається з "Дівами ночі", а часом із "Весняні ігри в осінніх садах", але часом нитка захоплення сюжетом уривається, а та містика, якою вона пронизана наскрізь, розкривається до розуміння аж в самому кінці. Часом книжка  нагадує публіцистику, а не літературу, але хто сказав, що мусить бути межа? Вона смакує з  міцною кавою і насиченою фактурою темного солодкого шоколадного тіста - насиченою, бо вийшов мені із пляцком кумедний трафунок, який його, проте, не зіпсував, а просто трохи "виінакшив" - коли я вийняла пухкий і ще теплий бісквіт з бритванки і зрізала ледь підгорілий вершок, то конче захотіла на ньому білу поливку. З цією метою я розтопила білу пористу шоколадку, а коли полила нею пляцок, то він увібрав розтоплений шоколад без сліду, як губка! Тож я його присипала зверху пудрою, вийшов дуже солодкий, але смачний - зрештою, він якнайкраще пасував до наповненої "полуничкою" книжки :) . 
Тримайте рецепт, кому захотілося пляцка - кому ж захотілося книжки, мусите шукати деінде, бо ця книжка, то подарунок моєї мами бабусі - і вже поїхала в Карпати!

Тож, "Шоколадний бісквіт" :
250 г цукру
6 яєць
100 г борошна
50 г какао
150 г масла
2 ч.л. розпушувача
Збити яйця з цукром до кремового стану, додати поступово просіяне борошно з какао і порошком до печива (розпушувачем), масло (якщо взяти м'яке масло кімнатної температури, бісквіт вийде сухий і пухкий, а якщо взяти розтоплене охолоджене - то буде вогкий і пружний, трохи менше підросте, - але смачний в обох випадках.) Змастити маслом і посипати борошном чи сухариками вистелену пергаментом бритванку (через велику кількість цукру пляцок сильно прилипає і часто підгорає), пекти при 160-180 градусів до сухого сірничка. 

Немає коментарів:

Дописати коментар